Close

Kortfilm “Parasomnia” slaat de nagel op de kop

“Parasomnia” is een kortfilmpje door LISAA of l’Institut Supérieur des Arts Appliqués in Parijs. Het filmpje geeft een bepaald symptoom van narcolepsie perfect weer, nl: slaapparalyse. Altijd al eens afgevraagd als familie of kennis van iemand met narcolepsie hoe slaapverlamming eigenlijk ervaren wordt? Bekijk dan zeker eens het volgende filmpje!

Slaapparalyse (slaapverlamming) is een van de Big Five of 5 voornaamste symptomen van narcolepsie. Tijdens een slaapparalyse is de patiënt wakker maar kan zich niet bewegen. Dit vindt plaats vlak voor het in slaap vallen of net na het wakker worden. De paralyse kan vermoedelijk maximaal enkele minuten aanhouden.

Ongeveer 30% van alle narcolepsie-patiënten heeft regelmatig last van slaapparalyse. Maar dit symptoom komt heus niet enkel voor bij mensen met narcolepsie. Uit onderzoek blijkt dat 15 % van de bevolking minstens één keer in zijn of haar leven een aanval van slaapverlamming heeft ervaren.

Slaapparalyse gaat vaak gepaard met hypnagoge hallucinaties. Dit zijn levensechte, meestal onaangename en beangstigende droomachtige gewaarwordingen die optreden tijdens het in slaap vallen. De hallucinaties kunnen ook voorkomen tijdens het ontwaken; dan wordt gesproken over hypnopompe hallucinaties. De hallucinaties kunnen zowel visueel, auditief of tactiel van aard zijn.

Het filmpje is terug te vinden via YouTube en Vimeo. Via deze volgende link kan je ook de making-of bekijken. Zeer indrukwekkend!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *