Close
Medicijnen mee op reis

Medicijnen mee op reis

Als narcolepsiepatiënt is het zeer waarschijnlijk dat één van jouw medicijnen op de lijst staan van de Nederlandse Opiumwet. Zo heb je bijvoorbeeld methylfenidaat (Ritalin) of natriumoxybaat (Xyrem). Om geen problemen te krijgen bij de douane, bereid je je dus best voor op je reis. Er zijn twee manieren om dit in orde te brengen.

Bij de eerste manier neem je contact op met je behandelende arts en vraag je hem een brief te schrijven waarin die jou toestemming geeft om naar een ander land te mogen reizen met jouw medicatie. In deze brief wordt een lijst gemaakt van de medicatie die je moet nemen, met ook de juiste dosis per medicijn. Deze brief wordt best in het Engels geschreven. Dit kan er als volgt uit zien:

To whom it may concern
Dr (name doctor) certifies that (name patient)
needs:
name medicine + dose

name medicine + dose
for medical reasons.

Er is ook een tweede manier hoe je dit papierenwerk regelt, namelijk via het Centraal Administratie Kantoor (CAK). Via deze Nederlandse organisatie kan je een aanvraag indienen met een formulier ingevuld door jouw dokter. Dit papier is veel gedetailleerder dan de eerste bovenstaande optie.

Op de website kies je eerst het land van jouw bestemming, vervolgens de reisduur. Afhankelijk van deze twee factoren moet je andere verklaringen meenemen en in orde brengen. Op de website van het CAK worden de verschillende stappen die je moet ondernemen voor een aanvraag in te dienen zeer duidelijk uitgelegd.

Best doe je dit zo lang mogelijk op voorhand. Normaal gezien duurt de procedure 2 weken. Indien je binnen de twee weken op reis gaat, kan je ook een spoedverzoek indienen per telefoon. Heb je een vraag over het CAK of ben je niet zeker of je iets juist ingevuld hebt, kan je hen ook altijd bereiken per telefoon.

Handig is dat je het formulier ook gewoon kan invullen op de computer. Een handtekening van jouw behandelende arts is dan het enige wat dan nog vereist wordt. Daarna stuur je het formulier per mail of post naar het CAK. Dit wordt nagekeken en indien alles in orde is, geven ze jou een stempel.

Met beide manieren die hierboven zijn aangegeven, ben je zeker dat je bij controle in orde bent. Het is niet verplicht om deze papieren te laten zien. Het is aangewezen om dit enkel ook te doen indien men erachter vraagt.

Ga je op reis met het vliegtuig en heb je Xyrem mee in de handbagage? Hou je papieren bij de hand als je in rij staat bij de douane. Zij zullen hier sowieso achter vragen omdat vloeistoffen van meer dan 100ml normaal niet toegelaten zijn op het vliegtuig.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *