Close
Voorrangskaart  zitplaats

Voorrangskaart zitplaats

Bij de NMBS kan je een kaart aanvragen die je voorrang geeft voor het innemen van een zitplaats. Deze kaart is bedoeld voor personen van wie de fysieke toestand het niet toelaat lange tijd recht te blijven staan om medische redenen. Dit kan een oplossing bieden voor mensen met narcolepsie die regelmatig de trein moeten nemen. 

Hoe te bekomen?

Het aanvragen van de kaart verloopt heel gemakkelijk. Op de website van NMBS kan je een aanvraagformulier downloaden. Dit formulier bestaat uit twee delen. Bij het eerste deel moet je je eigen gegevens invullen en het tweede deel moet je laten invullen door je behandelende arts. Bij dit formulier dien je ook een medisch attest toe te voegen waarin je geneesheer verklaart dat je door medische oorzaken niet lang rechtop mag staan.

Deze twee documenten bezorg je aan de NMBS. Hetzij via het loket van een station naar keuze of via de post naar het volgende adres:
Free Carer Card, 10-14 B-MS.1322, Hallepoortlaan 40, 1060 Brussel

Indien je aan de voorwaarden voldoet – en als persoon met narcolepsie doe je dat zeker – word je uitgenodigd je kaart af te halen in het station van je keuze. Met de toelatingsbrief die je toegestuurd krijgt en je identiteitskaart kan je deze kaart laten aanmaken. De kaart kost €5 en is 5 jaar geldig. Na deze periode dien je opnieuw een aanvraag in te dienen met een nieuw attest.

Hoe te gebruiken?

Op vertoon van de kaart en ter aanvulling van een geldig vervoerbewijs, kan je – in geval dat alle zitplaatsen zijn ingenomen – een zitplaats innemen op de hiervoor aangegeven plaats. Boven de zitplaats hangt een speciale sticker.

Klik hier om het aanvraagformulier te downloaden.

Meer informatie: https://www.belgianrail.be/nl/biljetten-abonnementen/korting/garantie-zitplaats.aspx

1 thought on “Voorrangskaart zitplaats

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *