Close
Voorrangskaart bij het innemen van een zitplaats

Voorrangskaart bij het innemen van een zitplaats

Bij de NMBS kan je een kaart aanvragen die je voorrang geeft voor het innemen van een zitplaats. Deze kaart is bedoeld voor personen van wie de fysieke toestand het niet toelaat lange tijd recht te blijven staan om medische redenen.

Als student pendel ik wekelijks tussen Overpelt en Mechelen. Elke zondag en vrijdag ben ik een goede 2 uur onderweg. Op deze dagen zitten de treinen vaak helemaal vol met andere kotstudenten en zijn alle zitplaatsen bezet. Omdat het nemen van openbaar vervoer me snel vermoeid, heb ik via mijn arts een voorrangskaart geregeld.

Hoe te bekomen?

Het aanvragen van de kaart verloopt heel gemakkelijk. Op de website van NMBS kan je een aanvraagformulier downloaden. Dit formulier bestaat uit twee delen. Bij het eerste deel moet je je eigen gegevens invullen en het tweede deel moet je laten invullen door je behandelende arts. Bij dit formulier dien je ook een medisch attest toe te voegen waarin je geneesheer verklaart dat je door medische oorzaken niet lang rechtop mag staan.

Deze twee documenten bezorg je aan de NMBS. Hetzij via het loket van een station naar keuze of via de post naar het volgende adres:

Free Carer Card, 10-14 B-MS.1322, Hallepoortlaan 40, 1060 Brussel

Indien je aan de voorwaarden voldoet – en als persoon met narcolepsie doe je dat zeker – word je uitgenodigd je kaart af te halen in het station van je keuze. Met de toelatingsbrief die je toegestuurd krijgt en je identiteitskaart kan je deze kaart laten aanmaken. De kaart kost €5 en is 5 jaar geldig. Na deze periode dien je opnieuw een aanvraag in te dienen met een nieuw attest.

Hoe te gebruiken?

Op vertoon van de kaart en ter aanvulling van een geldig vervoerbewijs, kan je – in geval dat alle zitplaatsen zijn ingenomen – een zitplaats innemen op de hiervoor aangegeven plaats. Boven de zitplaats hangt een speciale sticker.

Klik hier om het aanvraagformulier te downloaden.

Meer informatie: https://www.belgianrail.be/nl/biljetten-abonnementen/korting/garantie-zitplaats.aspx

2 thoughts on “Voorrangskaart bij het innemen van een zitplaats

  1. I was curious if you ever thought of changing the layout
    of your website? Its very well written; I love
    what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of
    content so people could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one
    or 2 images. Maybe you could space it out better?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *