Close
Narcolepsie & Voeding

Narcolepsie & Voeding

Voor mensen met narcolepsie is het belangrijk om op de voeding te letten. Niet alleen om gewichtstoename te voorkomen maar ook omdat voeding invloed kan hebben op klachten inzake vermoeidheid en weinig energie.

Een derde van mensen met narcolepsie kampt met overgewicht. Mogelijke oorzaken hiervan zijn eetbuien bij slaperigheid, energiedips en/of weinig beweging. Afvallen kan erg lastig zijn wanneer je vermoeid bent of sporten niet goed lukt wegens kataplexie.

Minder koolhydraten

Het beperken van koolhydraten kan een positief effect hebben op de slaperigheid, gebrek aan energie en/of zoete vreetbuien. Als je koolhydraten eet, neem dan best de vezelrijke variant zoals boekweit, gerst, haver of quinoa.

Vervang koolhydraten door gezonde vetten of eiwitrijke producten. Voorbeelden van gezonde vetten zijn avocado, noten, oliën en vis. Eiwitrijke producten zijn bijvoorbeeld ei, noten, peulvruchten, vis, vlees en zuivel.

Kies bij het ontbijt voor havermout in plaats van cornflakes. Zorg voor een evenwichtige verhouding bij warme maaltijden. Kies voor meer groenten en minder aardappels of andere koolhydraatrijke producten.

Meer groenten en fruit

Zorg ervoor dat de lunch voornamelijk uit groenten bestaat. Bijvoorbeeld een salade, gevulde groentesoep of groenten-omelet van fijngesneden groenten met eieren en kruiden. Mensen met over het algemeen weinig lichamelijke inspanning zouden genoeg moeten hebben aan 200 tot 300 gram groenten per dag.

Kies tijdens de warme maaltijden voor alternatieven met meer groenten. Vervang wraps met een wrap van kool- of slablad. Vervang pasta en rijst met lasagnebladen van aubergine of broccoli-rijst. Kies je toch niet voor het alternatief, koop dan best de volkoren versie van deze graanproducten.

Probeer snacks tussendoor te vervangen door fruit. Als tussendoortje kan fruit voorkomen dat je je te buiten gaat aan andere ongezondere snacks. Fruit bevat suiker, maar ook gezonde vitamines, mineralen en vezels. Ga voor minstens 2 stukken fruit per dag.

Minder suikers

Pas op met ‘suikerarme’ snacks zoals proteïne- of notenrepen. Deze bevatten alsnog veel koolhydraten maar dan in een andere vorm, bijvoorbeeld honing. Eet producten die de natuur heeft gemaakt en niet zijn gefabriceerd door een fabriek.

Laat je niet verleiden door hippe soorten suikers zoals palm- of kokosbloemsuiker, agave- of ahornsiroop. Deze komen immers allemaal in je bloed terecht als glucose. Zie ze dus niet in als een gezond ingrediënten let nog steeds op de hoeveelheid.

Vermijd frisdrank en ga voor plat water. Geen fan? Overweeg dan eens Bolero. In hun webwinkel biedt Bolero Limonade een zeer ruim aanbod met tal van verschillende smaken aan, inclusief Cola en Ice Tea. De zakjes kan je oplossen in water.

Conclusie

Zoals je ziet kunnen kleine aanpassingen soms het verschil maken tot een betere levensstijl. Give it a go and don’t be scared to fail. Wees niet te streng voor jezelf. Spreek met jezelf bijvoorbeeld een weekdag af waar je mag zondigen. Gezond leven is ook af en toe eens ongezond eten.

1 thought on “Narcolepsie & Voeding

  1. Hallo,
    Ik ben Kathy, ook narcolepsie patiënte met kataplexie. Door deze ziekte is mijn gewicht wel 20 kg toegenomen. Sinds 1 september 2020 zijn mijn man en ik gestart met een keto dieet. Dwz.: weinig koolhydraten + calorieën tellen. Het eten van het meeste fruit, brood, pasta, rijst, quinoa, couscous en aardappelen is uit den boze. Ik vind het zeer indrukwekkend dat na één week ik al veel beter slaap. Begrijp me niet verkeerd, ik slaap nog steeds overdag, heb dus nog extra dutjes nodig maar wanneer ik slaap, slaap ik zoveel beter en dieper en wordt ik bijgevolg ook fitter wakker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *