Close

Aanvraag Vlaamse Ondersteuningspremie (VOP)

Omdat mensen met narcolepsie vaak nood hebben aan dutmomentjes om hun werk beter uit te kunnen voeren, zullen zij mogelijks minder kunnen prestaties dan collega’s. Opdat dit niet nadelig zou zijn voor hun werkgever, kunnen zij via een VOP maandelijks een financiële compensatie krijgen.

Wat is een VOP?

Een VOP of Vlaamse Ondersteuningspremie is een compensatie voor de werkgever. Deze compenseert eventuele extra kosten en lagere productiviteit die de beperking van een werknemer met zich mee kan brengen. In ruil hiervoor kan je bepaalde zaken onderhandelen, zoals een ruimte waar je powernaps kan doen, flexibele werkuren of thuiswerk.

Hoe een VOP aanvragen?

Je moet 2 formulieren invullen en opsturen naar hun kantoor in Leuven (Diestsepoort 6/63, 3000 Leuven). Het duurt niet lang om een antwoord én erkenning te krijgen. Deze documenten kan u via deze link terugvinden.

  • Schriftelijke verklaring door je arts. Dit documenten moet je laten invullen door je huisarts. Deze is normaal gezien op de hoogte van je situatie en diagnose. Daarnaast is het ook belangrijk om een medisch verslag met diagnose van je specialist hieraan toe te voegen. 
  • Aanvraag recht op tewerkstellingsondersteunende maatregelen. In dit document duid je aan dat je een aanvraag doet voor de VOP. Dit is weliswaar enkel geldig als je effectief werknemer bent. 

Contact vooraleer bespreking met werkgever

Eén van de verantwoordelijken bij de dienst Arbeidsbeperking van de VDAB wist ons te zeggen dat je haar best rechtstreeks contacteert vooraleer het met je werkgever te bespreken. Zo kan ze samen met jou even nadenken over ideeën en bekijken of zij eventueel je werkgever contacteert als je denkt dat ze hiervoor niet zouden open staan. 

Sarah Thompson
Specialist Dienst Arbeidsbeperking
sarah.thompson@vdab.be

Kort samengevat

  • Een VOP is een compensatie voor werkgevers voor eventuele extra kosten en lagere productiviteit die narcolepsie met zich mee kan brengen. 
  • Om deze aan te vragen, moet je twee formulieren invullen: een schriftelijke verklaring van de arts en een aanvraag van recht op tewerkstellingsondersteunende maatregelen.
  • Deze formulieren moet je opsturen naar het VDAB-kantoor in Leuven. Hun postadres is: Diestsepoort 6/63, 3000 Leuven.
  • Alvorens dit met je werkgever te bespreken, kan je contact opnemen met Sarah Thompson van de Dienst Arbeidsbeperking. Deze contactpersoon bekijkt samen met jou wat mogelijk is.

Hopelijk kan je hiermee aan de slag! Laat je ons weten of het gelukt is?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *